Merci en ontvang hier je eigen cadeau
Bedankt voor de felicitaties, tig social mediaberichten en surprises voor mijn 62ste verjaardag.
Ik heb het eerste deel van mijn verjaardagsweek genoten met de hond, familie, dierbaren en werkgerelateerde medewerkers in Saloon Maastricht, Goei Goesting Hasselt, Landgoed Château St. Gerlach Valkenburg en tijdens trainingen/coaching.
Ik ben niet zo’n verjaardagsvierder, maart heb enorm genoten zoals te zien op deze foto’s. De traktatieweek is nog niet voorbij in kader van o.a. “Cialdini’s genieten van geven en ontvangen” en wat mijn vader Peter Kistemann me leerde via observerend leren.
Wat is het Cialdini principe wederkerigheid (Reciprocity)? Dit principe houdt in het kort in: als jij iets voor mij doet, doe ik iets voor jou terug. Voor wat, hoort wat. Dit fenomeen wordt ons van jongs af aan al geleerd: geeft iemand je iets voor jouw verjaardag, dan geef jij diegene ook een cadeautje.
Lees hier ook meer over actueel Zwitsers/ Amerikaans onderzoek : Geven maakt echt gelukkiger dan ontvangen
Ik trakteer de hele week waar ik kom met mijn werk tot en met 8 maart 2024 in de regio en in Utrecht.
Wil je ook iets ontvangen als we elkaar niet ontmoeten van Human Power Now wat ik wil delen?
Kies een getal tussen 1 en 62
Geef je naam (organisatie/studie/functie) en emailadres door en ontvang op 11 maart nader bericht
Mail reacties door naar
info@humanpowernow.com
JOHN
Geven maakt echt gelukkiger dan ontvangen
Geven is beter dan nemen. Het is een bekend gezegde, maar nu ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Ons brein lijkt te zijn geprogrammeerd voor geluk als reactie op geven. Dat blijkt uit een nieuw Zwitsers onderzoek.
Kleine daden van vrijgevigheid al effect
Het onderzoek werd gehouden onder 5000 Zwitserse participanten. Allemaal kregen zij 25 Zwitserse franken op wekelijkse basis en dat voor een maand lang. De helft van de groep moest het geld aan anderen uitbesteden en de andere groep moest het geld zelf uitgeven.
Vervolgens werden hersenscans gemaakt om activiteit op te sporen in delen die geassocieerd worden met socialiseren, besluiten maken en geluk. De wetenschappers ontdekten hiermee dat zelfs kleine daden van vrijgevigheid – of enkel al de belofte om liefdadig te zijn – veranderingen in het brein lieten zien die mensen gelukkiger maken.
Wat je geeft, is wat je krijgt
Volgens onderzoeker Philippe Toddler laat de studie zien vrijgevigheid een goede weg naar geluk zou kunnen zijn. Om te verklaren hoe dit werkt, verwijst hij naar een eeuwenoud concept: wie goed doet, goed ontmoet. Toddler: ‘’Anderen helpen vergroot de groepscohesie en anderen zullen de gever in ruil voor zijn daad ook bijstaan. Hierdoor kan vrijgevigheid uiteindelijk ook voordelig werken voor de helper zelf.’’
Niet heel verrassend
Kit Yarrow, professor consumentenpsychologie aan de Golden Gate University in San Francisco, reageert op het onderzoek. ‘’Het verrast me niets,’’ aldus de wetenschapper. ‘’We functioneren nou eenmaal het beste wanneer we ons verbonden tot elkaar voelen. We zijn gemaakt om empathisch naar elkaar te reageren en het is ook in ons eigen belang om te worden beschermd door het grotere geheel. Anders gezegd, zijn we geprogrammeerd om gelukkig te worden door anderen te helpen. Dit omvat vanzelfsprekend ook vrijgevigheid.’’